Izrael nastavlja napad na bolnicu u Gazi

Izrael je u četvrtak obnovio svoju operaciju u najvećoj bolnici u Gazi, ciljajući na ono što tvrdi da je komandni centar Hamasa skriven u kompleksu u kome se nalazi više od 2.000 civila.

“Večeras smo izveli ciljanu operaciju u bolnici Shifa. Nastavljamo da idemo naprijed”, rekao je general-major Yaron Finkelman, šef izraelskih vojnih operacija u Gazi, u objavi na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je u četvrtak da su izraelski buldožeri “uništili dijelove južnog ulaza” u bolnicu.

I Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Američke Države kažu da Hamas ima komandni centar ispod kompleksa Al-Shifa, koji je postao žarište u 40. dnevnom ratu.

Palestinska militantna grupa i direktori bolnice negirali su optužbe.

Prije nego što su izraelske snage u srijedu prvi put upale u bolnički kompleks, agencije UN-a procijenile su da se u Al-Shifi sklonilo 2.300 pacijenata, osoblja i raseljenih civila.

“Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve druge brige. Bolnice nisu bojna polja”, rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths.

(Fena)