Održana konstituirajuća sjednica Vlade HNK-a, glavna tema finansije i zdravstvo

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u novom sazivu u četvrtak je održala konstituirajuću sjednicu, a već na prvoj sjednici razgovaralo se o bitnim temama i problemima, s posebnim naglaskom na finansijsko stanje i obaveze te zdravstvo.

“Danas održavamo prvu sjednicu nove vlade, po nekakvom običaju i tradiciji to je svečana sjednica, ali mi nemamo vremena slaviti. Danas moramo donijeti ključne dokumente kako bismo riješili goruće probleme u sistemu, a tu mislim na štrajk zdravstvenih dradnika, na neisplaćene plate u određenima dijelovima ovog suistema”, potvrdila je predsjednica Vlade HNKŽ-a Marija Buhač.

Primarni cilj nam je, dodala je, napraviti detaljnu analizu finasijskog stanja, donijeti konkretne zaključke za izradu rebalansa budžeta, te nacrta budžeta za 2024. godinu.

Kako kaže, bliži se kraj godine, a to su dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31.decembra. 

Kantonalni ministar financija Adil Šuta je predsjednicu i članove Vlade upoznao s finansijskom “slikom” koju su zatekli.

“Danas smo bili jako efikasni, ispred nadležnog ministarstva finansija smo upoznali premijerku i članove Vlade o stanju u finansijama, zatečenim obavezama i dugovanjima, stanju na računu. Pokrenuli smo stvari i danas ćemo riješiti problem pripravnika koji nisu primili platu za oktobar. Pokrenuli smo i druge procese, te očekujemo da ćemo zajedničkim timskim radom, kroz naredno razdoblju i kroz finansijske dokumente, osigurati našim građanima bolje stanje”, izjavio je Šuta, te dodao kako vjeruje u ovaj tim.

Ministar je iznio samo neke od planova koje namjeravaju ostvariti.

“Imamo veliko dugoročno zaduženje, a za koje je ujedno vezano i za zdravstvene ustanove. Samo u ovoj godini, Vlada će osigurati preko 30 miliona KM za zdravstvene ustanove, za infrastrukturu, pomoć domovima zdravlja. Tu je pitanje i velikog broja pripravnika, za koje su izdvojena značajna sredstva od preko 6,5 miliona KM, kao i sve druge stvari koje se finansiraju, poput sporta, kulture, obrazovanja i ostalog. Radićemo da u narednom periodu misija ove vlade bude da ono što raspolažemo, da i to trošimo. Moći ćemo preuzeti samo one obaveze za koje stvorimo finansijska sredstva, a sve ono za što nemamo finansijska sredstva zajednički ćemo raditi i dogovarati. Uvešćemo transparentan odnos i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti. Potrud ćemo se da realizujemo ovaj dio iz ekspozea premijerke i to će biti naša misija u narednom raperiodu”, naglasio je Šuta.

Na sjednici je bilo govora i o štrajku zdravstvenih radnika u HNKŽ-u, pa se po tome pitanju medijima obratio Milenko Bevanda, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite.

“Kako znate, pitanje zdravstvenog sistema je složno. Mi smo, kao nova Vlada, ušli u jednu fazu koja ima bremenite probleme, održali smo nekoliko i jedan ključni sastanak sa sindikatima i mislim da smo skoro približili stavove kako da riješimo njihove zahtjeve. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka, prije svega smo predložili novi pregovarački tim i tražićemo da se u zdravstvenom sistemu poštuje princip hijerarhije. Mi pri donošenju odluka moramo znati ko je ko u sistemu i prema tome se orijentisati. Ključno je rebalansima osigurati novac za isplaćivanje sindikatima i novi Kolektivni ugovor,, koji bi trebali potpisati u idućih nekoliko dan”, zaključio je Bevanda.

(Fena)