Protest navijača u Sofiji, najmanje 14 povrijeđenih

U neredima navijača oko stadiona Vasil Levski u Sofiji uoči utakmice između Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za EURO, opovrijeđeno je najmanje 14 osoba.

Uoči susreta, nekoliko hiljada bugarskih navijača je protestovalo zbog načina kojim se upravlja Bugarskim fudbalskim savezom, a protest je prerastao u nasilje, javila je Hina.

Navijači su gađali policiju raznim pirotehničkim sredstvima, kamenjem i bocama. Nakon što su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Bugarski mediji prenose kako se sukob smirio nakon više od sat vremena. Povrijeđeno je najmanje 14 osoba, a među stradalima ima i policajaca.

Zapaljen je i jedan autobus, policijski kombi, dok je nekoliko izloga razbijeno.

“Krajnje je razočaravajuće što protestujemo na takav način i uništavamo naš grad”, rekao je bugarskim novinarima gradonačelnik Sofije Vasil Terziev.

“Ne prihvatam da miran protest eskaliraju na ovaj način,” dodao je.

Bugarska reprezentacija se već skoro dvije decenije nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje protestovali nakon poraza od Albanije i Litve u oktobru. Predsjedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima, koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih sedmica u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali “Ostavka”.

Zahtjevi demonstranata bili su ostavka Borislava Mihailova i cjelokupnog vođstva Saveza, te zakazivanje vanredne Skupštine do februara 2024. godine, na kojoj bi se izabralo novo vođstvo.

“Kap koja je prelila čašu” i razljutila navijače bila je odluka da se večerašnja utakmica protiv Mađarske odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko koga je bilo raspoređeno oko 1.600 policajaca.

U strahu od nereda, Mihajlov je prošlesedmice zatražio od UEFA-e da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama. Ta je odluka izazvala gnjev ne samo među bugarskim navijačima, već i mađarskim navijačima koji su ranije isplanirali put.

Inače, utakmica je završila rezultatom 2:2. Mađarska se u sedmoj minuti sudaijske nadoknade spasila od poraza i došla do boda kojim je osigurala plasman na EURO sljedeće godine u Njemačkoj.

(Fena)