Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

U Bruxellesu su u četvrtak počeli razgovori glavnih pregovarači Kosova i Srbije u dijalogu Besnika Bislimija i Petra Petkovića, te specijalnog predstavnika Evropske unije za pregovore Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka tokom kojih bi trebalo biti riječi o novom nacrtu statuta Zajednice srpskih opšzina (ZSO) na Kosovu.

Lajčak se jutros prvo sastao s direktorom Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem, a nakon sastanka s Bislimijem predviđen je zajednički sastanak pregovarača i slovačkog diplomate.

Službeni Beograd prihvatio je u utorak poziv za nastavak dijaloga s Prištinom u Bruxellesu nakon što se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Petković odvojeno sastali s Lajčakom u Beogradu.

Lajčak je prethodno prošle sedmice posjetio Prištinu u namjeri da ubrza dijalog dviju strana o normalizaciji odnosa, koji je u krizi duže od godinu dana. Lajčak je u Prištini razgovarao sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem ičelnicima opozicionih stranaka na Kosovu o novom nacrtu statuta Zajednice srpskih opštna.

Spomenuti nacrt “modernog i uravnoteženog  evropskog prijedloga” o statutu ZSO su tokom posjete Prištini prezentirali članovi visoke delegacije Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da je novi nacrt statuta za formiranje Zadnjice srpskih opšzina pažljivo napisan i to u skladu sa slovom i duhom Ustava, ali da još nije službeno prihvatio dokument koji bi Srbima na Kosovu dao veću autonomiju.

Beograd insistira da Priština formira ZSO, što je kao obavezu prihvatila sporazumom pod pokroviteljstvom EU-a u aprilu 2013. godine. Priština, pak, insistira da Srbija potpiše evropski plan za Kosovo iz februara i aneks usaglašen u martu u Ohridu, te da Kosovo prizna i de facto i de iure. Službeni Beograd kategorički odbija priznanje, kako on tumači, “samoproglašene nezavisnosti”.

Napetosti između dvije strane su naročito eskalirale nakon oružanog sukoba krajem septembra, kada se grupa naoružanih Srba sukobila s kosovskom policijom, a u oružanom napadu ubijen je jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Nakon što su 27. februara Vučić i Kurti postigli saglasnost o Sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provođenja sporazuma iz februara. Iako članice EU tvrde da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan, jet to odbija učiniti srbijanski predsjednik.

(Fena)