Srbija: Poljoprivrednici nastavljaju prosteste i traže ispunjenje zahtjeva

Srbijanski poljoprivrednici nastavili su prostestovati i u četvrtak a predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković najavio je radikalizaciju protesta u tvom gradu.

Poljoprivrednici nekoliko vojvođanskih i srbijanskih udruženja protestuju od ponedeljka nezadovoljni što srbijanska Vlada nije ispunila dogovor postignut u maju.

Njihovi su glavni zahtjevi podsticaj po hektaru od 300 eura, “plavi dizel” bez trošarine za 100 litara po hektaru, premija za mlijeko 15 centi po litru, subvencionirani krediti, kao i uređivanje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

“Nemamo šta pričati o 2023. godini s ministarstvom, to se treba provesti. Možemo razgovarati samo o 2024. godini, a resornu ministricu pozivamo u Kisač, gdje ćemo od medija zatražiti da prate sastanak, kako se ne bi odvijao iza zatvorenih vrata”, kazao je Matković u izjavi za Betu.
 
Prema njegovim riječima, poljoprivrednici su uoči sastanka koji je sinoć održan u Novom Sadu dobili službeni poziv za razgovor od Ministarstva poljoprivrede Srbije, ali “nemaju o čemu razgovarati za ovu godinu”.
 
Poljoprivrednici Srbije i danas drže u blokadi Rafineriju nafte Novi Sad, a u pančevačkoj je zatvorena cesta ka Smederevu, saopšteno je iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.
 
Srbijanski poljoprivrednici su protestovali i u maju, a blokade cesta i važnijih institucija u Vojvodini uklonjene su nakon višednevnih pregovora sa srbijanskom Vladom.

(Fena)