Glavaš: Neko iz Fudbalskog saveza BiH mora istupiti i preuzeti odgovornost za neuspjehe

Ovo je jedan od najvećih neuspjeha od kada ova reprezentacija postoji i neko iz fudbalskogsaveza Bosne i Hercegovine mora istupiti i preuzeti odgovornost, kazao je bivši kapiten reprezentativac BiH i trener Vlatko Glavaš, nakon sinoćnjeg poraza seniorske reprezentacije BiH protiv Luksemburga.

Reprezentacija BiH sinoć je u gostima poražena od Luksemburga sa 4:1, u meču bez rezultatskog značaja, ali za koji je selektor Savo Milošević naglašavao da će poslužiti kao jedna od provjera igrača za martovske mečeve baraža za Evropsko prvenstvo.

Reprezentativci BiH su, prema riječima Glavaša, pokazali upravo suprotno od onoga što selektor traži.

“Razočarenje je veliko kod svih onih koji vole i navijaju za ovu zemlju. Razočaran sam načinom i odnosom igrača prema državnom dresu. Naši reprezentativci su u meč protiv Luksemburga ušli bez motiva, htijenja, nisu trčali i dopustili su Luksemburgu da ih u potpunosti ponizi. Smatram da bi selekcija BiH u ovom trenutku na ovaj način teško pobijedila i mnogo slabije reprezentacije od Luksemburga, kao što su Farska ostrva ili Lihtenštajn”, kazao je Glavaš Feni.

Vjeruje da je najveći problem odnos prema državnoj reprezentaciji i dresu koji igrači nose, a nastala situacija je rezultat loše atmosfere i dešavanja unutar Fudbalskog saveza i reprezentacije BiH. Napominje da zbog takvog stanja uglavnom posao gube selektori, koji su najčešće najmanje krivi za neuspjeh.

“Ne može samo selektor biti kriv za sve ovo što se dešava unutar reprezentacije BiH. Mora neko iz Saveza preuzeti odgovornost. Promijenili smo tri selektora za kratko vrijeme, što je u krajnjoj mjeri neozbiljno i dovodi upravo do ovakvih rezultata. Vjerujem da je duži vremenski period lošeg vođenja saveza i reprezentacije doveo do toga da igrači BiH nemaju motiva. Ako nastavimo raditi na ovaj način, teško da ćemo ikada postići nešto više”, istaknuo je.

Smatra da je potrebno uraditi dublju analizu svega što se dešava unutar Fudbalskog saveza BiH i oko reprezentacije, a potom donijeti odgovarajuće korake koji bi doveli do ozdravljenja bh. fudbala, te da do marta i utakmica baraža ima još dovoljno vremena da se to učini, kako bi bh. fudbaleri u te utakmice ušli motivisani i zadržali šanse da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. 

(Fena)