Hamas tvrdi da su teorije o tunelu kod bolnice dio kontinuirane kampanje huškanja protiv Gaze

Ured za medije u Gazi kojim upravlja Hamas sinoć je demantovao sve tvrdnje Izraela da u bolnici Al Shifa imaju svoj komandni centar, te je nazvao izraelske tvrdnje “neutemeljenim lažima”.

Hamas je optužio Izrael za prikazivanje “lažnih scenarija, izmišljenih narativa i iskrivljenih informacija” o medicinskom kompleksu Al Shifa.

Izraelska vojska je juče objavila video snimak koji, navodno, potvrđuje da je u kompleksu bolnice pronađen otvor za tunel.

Na video snimku se vidi rupa u zemlji okružena pjeskovitim tlom, slomljenim komadićima metala i razbacanim betonom, objavio je CNN. 

Hamas odlučno tvrdi da su teorije o tunelu kod bolnice dio kontinuirane kampanje huškanja i prevare koju Izrael promoviš godinama kako bi se opravdao rat protiv Gaze.

– Radi se o neuspjelom pokušaju Izraela da izbjegne odgovornost i buduće pravne postupke – navodi se u saopćenju Hamasa. 

Hamas dodaje da je palestinsko ministarstvo zdravstva “u više navrata od svih institucija, organizacija, međunarodnih tijela i relevantnih strana tražilo formiranje tehničkih timova koji će posjetiti i pregledati sve bolnice kako bi se opovrgao lažni huškački narativ”.

(Fena)