Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu bez konkretnog ishoda

Tehnički dijalog Srbije i Kosova nastavljen je u četvrtak u Bruxellesu na nivou glavnih pregovarača sa specijalnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčakom, ali je poslije odvojenih razgovora izostao trilateralni sastanak.

Lajčak je prethodno posjetama Prištini i potom Beogradu nastojao pripremiti obe strane za sastanak kako bi se prevladao zastoj u dijalogu, posebno ugrožen nedavnim sukobom paravojne grupe Srba na sjeveru Kosova, u kome je ubijen jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Tačka sporenja za Beograd je odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), što je kao obavezu prihvatila sporazumom pod pokroviteljstvom EU-a u aprilui 2013. godine.

Priština, pak, insistira da Srbija potpiše evropski plan za Kosovo iz februara i aneks usaglašen u martu u Ohridu, te da Kosovo prizna i de facto i de iure. Službeni Beograd kategorički odbija priznanje, uz argument da je “samoproglašena nezavisnost” Kosova suprotna načelima međunarodnog prava.

Kosovo priznaje stotinjak članica UN-a, te 22 od 27 članica EU-a, podsjeća Hina.

Ključna tema juče je u Bruxellesu bila je izrada statuta Zajednice srpskih opština, a pregovarač Beograda, direktor vladinog Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, prema izvještajima beogradskih medija, u Bruxellesu insistirao na obavezama koje je Priština prihvatila potpisanim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Petković je izjavio da se razgovaralo o izradi statuta ZSO, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja te asocijacije, navodeći da će se ti razgovori nastaviti.

“Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora biti sukladno sporazumima iz 2013. i 2015. godine”, rekao je Petković novinarima.

Predstavnik Prištine Besnik Bislimi izjavio je, pak, da s Lajčakom nije razgovarao o nacrtu statuta ZSO, premda je potvrdio da je to bilo na dnevnom redu, javila je agencija Tanjug.

Bislimi je novinarima nakon razgovora s Lajčakom istakao da Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma – prijedloga EU-a iz februara i aneksa iz Ohrida dogovorenog u martu.

“Provođenje ne može početi bez potpisa, jer nam je potrebna garancija da imamo važeći sporazum, koji nosi obaveze i za drugu stranu”, rekao je Bislimi.