Premiership: Evertonu oduzeto 10 bodova zbog kršenja pravila o profitu

Uprava Premiershipa oduzela je danas fudbalskom klubu Everton 10 bodova zbog kršenja pravila o profitu i održivosti. To je najveća kazna u istoriji Premijer lige, poslije koje je Everton pretposljednji 19. na tabeli sa četiri boda, koliko ima i posljednji Burnley.

Everton je saopštio da je “šokiran i razočaran potpuno nesrazmjernom i nepravednom presudom” i da namjerava da se žali, prenio je Bi-Bi-Si.

Premijer liga je u martu poslala Everton pred nezavisnu komisiju, ali nije navela detalje navodnog kršenja pravila.

Everton je u martu zabilježio finanijske gubitke petu godinu uzastopno, nakon što je u finansijskoj godini 2021/2022 godine zabilježio deficit od 44,7 miliona funti.

Klubovima iz Premijershipa dozvoljeno je da izgube 105 miliona funti tokom trogodišnjeg perioda, a Everton je priznao da je prekršio pravila o profitu i održivosti za period koji se završava 2021/2022.

Poslije saslušanja u oktobru, komisija je utvrdila da su gubici Evertona tokom tog perioda iznosili 124,5 miliona funti.

U istoriji Premijer lige samo su dva kluba kažnjena oduzimanjem bodova. Middlesbroughu su oduzeta tri boda zbog neodigravanja utakmice protiv Blackburna u sezoni 1996/1997, a Portsmouthu je 2010. godine oduzeto devet bodova nakon što je otišao u administraciju.

Nijedan klub nije uspio da izbjegne ispadanje iz lige poslije tih kazni.