U Mostaru obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije RBiH

U petak je na mostarskim Šehitlucima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić rekao je kako je ovaj datum jedan od najvažnijih trenutaka Armije RBiH na ovim prostorima.

“Korpus je osigurao opstanak Bošnjaka na teritoriji Hercegovine, bili smo svjesni da razjedinjeni nemamo šanse opstati. Po tom pitanju su general Arif Pašalić i mnogi drugi komandanti preuzeli odgovornost da formiraju tu jedinicu i ta je jedinica oslonac i opstanak naroda na prostoru gdje je djelovao Četvrti korpus. Danas se navršava 31 godina od toga događaja, ponosni smo na ljude koji su to radili i na one koji su dali živote u borbi da se ova teritorija, u onoj mjeri koju smo u tom trenutku mogli, brani i odbrani”, rekao je Kosić.

Mustafa Polutak, bivši komandant Četvrtog korpusa, istakao je kako se borci te vojne jedinici ne smiju zaboraviti.

“Danas smo se ovde okupili da odamo počast šehidima, povodom obilježavanja godišnjice Četvrtog korpusa, jedinice koja je zaslužna za opstanak našeg naroda u dolini Neretve, od Stoca, Čapljine, Mostara, Jablanice do Konjica. Značaj posebno treba istaći organizatorima koji drže sjećanje na Četvrti korpus, hrabre branitelje koje ne smijemo zaboraviti”, poručio je Polutak.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa, koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 17. novembra 1992. godine, sa sjedištem u Mostaru.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine, kao i neke dobrovoljne jedinice, koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve.

(Fena)