Brazil pati od ekstremnih vrućina

Temperature su se u Brazilu ovih dana popele 58 stepeni. Ovo je najgora suša u regiji Amazona od kada se u Rio de Janeiru vodi evidencija. Svako ko živi u blizini jedne od brojnih plaža u Brazilu ovih dana može se smatrati sretnim, obzirom na trenutne velike vrućine. Čak i prije početka ljeta na južnoj hemisferi, veliki dijelovi Brazila patili su od jakog toplotnog talasa. Očekuje se da će ovo dostići vrhunac ovog petka.

U metropoli Rio de Žaneiru, temperatura je u utorak porasla na 58,5 stepeni, prenijela je državna novinska agencija Agencia Brasil. Temperature od preko 40 stepeni izmjerene su i u drugim regijama, posebno u centru i jugu zemlje. Brazilci su u srijedu i četvrtak patili i od visokih temperatura, a teško da će stvari biti drugačije u narednih nekoliko dana.

Dijete umrlo u školskom kombiju

Osjetljiva temperatura opisuje čovjekovu percepciju temperature, koja osim stvarne temperature vazduha zavisi i o vlažnosti i vjetru.

“Otišao sam u krevet u 4,30 sati ujutro, pa spavao oko 40 minuta, probudio se i istuširao se pod hladnim tušem”, rekao je muškarac za novinski portal “G1”.

Nacionalni meteorološki institut klasifikovao je situaciju kao veoma opasnu, u 15 država i federalnom okrugu oko glavnog grada Brazilije. Postoji rizik od dehidracije, glavobolje, mučnine i problema s cirkulacijom. Dvogodišnje dijete umrlo je nakon što je na vrućini zaboravljeno u školskom kombija u Sao Paulu, objavio je brazilski list Folha de São Paulo. Prema nacionalnom operateru električne mreže, potrošnja energije u Brazilu porasla je na rekordan nivo.  Struje je nestajalo u 18 gradova u državi Rio de Žaneiro.

U državi Minas Gerais, pronađeno je oko 500 mrtvih riba u laguni u glavnom gradu, u roku od tri dana. Uginuće ribe je povezano s efektima porasta temperature, navodi list “Folha de São Paulo”, pozivajući se na gradsku upravu. Ali, ne pate trenutno samo jug i centar zemlje od velikih vrućina i suše. Region Amazona doživljava najgoru sušu u zadnjih 120 godina, od kako se vode zapisi.

Nivoi nekih od najvažnijih rijeka nedavno su pali do neviđene nivoe. Uticaji su ozbiljni sa posljedicama po stanovništvo duž rijeka, regionalnu ekonomiju i floru i faunu.

Prema riječima stručnjaka, trenutni toplotni talas povezan je s vremenskim fenomenom El Niño i globalnim zagrijavanjem.

„Talas vrućine u proljeće nije neobičan. Ali. u posljednjih nekoliko mjeseci već su bila četiri talasa vrućine, a još nismo ni blizu kraja sezone. Globalno zagrijavanje učinilo je ove talase intenzivnijim i učestalijim”, rekao je klimatolog José Marengo iz istraživačkog instituta Cemaden za novinski portal G1.

Neosporno je da temperature rastu skoro svuda na Zemlji, rekao je Ricardo de Camargo, meteorolog sa Instituta Agencia Brasil Univerziteta u Sao Paulu.

Prema podacima Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), oktobar 2023. godine bio je najtopliji u zadnjih 125 godina. Prognoze sugerišu da će “ekstremni događaji postati češći, duži i ozbiljniji”, rekao je Camargo.

Upravo o ovim temama će se govoriti na sljedećoj svjetskoj klimatskoj konferenciji COP28 u emiratskoj metropoli Dubaiju krajem novembra. Svake godine na konferenciji UN-a predstavnici oko 200 zemalja raspravljaju, između ostalog, o tome kako se još uvijek može postići međunarodno dogovoreni cilj od 1,5 stepena i izbjeći najgore posljedice klimatske krize.

Međutim, prema analizi Ujedinjenih nacija, s planovima za zaštitu klime koje trenutno dostavljaju države, svijet je daleko od zaustavljanja globalnog zagrijavanja

(express)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)