Njemčević: Želim se upisati u istoriju kao jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena

Najbolja biciklistkinja svijeta Lejla Njemčević osvrnula se na proteklu sezonu, u kojoj je postigla neke od svojih najboljih rezultata u bogatoj karijeri.

Njemčević se pokazala najboljom na svijetu u disciplini maraton, a osvojila je „svjetsku seriju“, koja se sastojala od četiri trke Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu. Pobijedila je u generalnom plasmanu sa 800 bodova ispred Njemice Bettine Janas, koja je osvojila 520, dok je na trećem mjestu ostala najbolja litvanska takmičarka Katazina Sosna sa 500 bodova.

“Biti prva biciklistkinja svijeta je nešto nevjerovatno, pogotovo kada dolazite iz Bosne i Hercegovine. To što sam prošla na putu do vrha se ne može opisati riječima, a sada živim svoj san”, izjavila je Njemčević.

Napominje da uvijek ima nešto čemu teži, a nakon osvajanja Svjetskog kupa i četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu, u narednoj sezoni želi doći do pobjedničkog postolja na oba takmičenja.

“To bi me upisalo u istoriju i otvorilo vrata da zaista budem jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena. To je jako teško učiniti kada dolazite iz BiH, ali je i ostvarivo”, podvukla je Njemčević.

Sve trke su bile više od 100 kilometara dužine i šest sati utrkivanja, ali bh. prvakinja najavljuje pohod na titulu i naredne sezone. Svjetska serija je u ovoj sezoni bila od posebnog značaja s obzirom na to su po prvi put sve trke Svjetskog kupa za brdske discipline organizovali Svjetska biciklistička federacija i WBD sport.

Iako je prva biciklistkinja svijeta, Njemčević nema zagarantovan nastup na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, jer norma za to veliko takmičenje je kolektivna i ovisi i o drugim bh. biciklistkinjama.

“Ja sam uradila sve što je do mene, a normi doprinose još dvije bh. biciklistkinje. BiH se sada nalazi oko 35. mjesta na rang listi, sistem je izuzetno komplikovan i mnogo zavisi od toga koliko će druge države prikupiti bodova. Na meni je da radim i zadržim prvo mjesto, a nadam se da će ostale bh. takmičarke ostvariti dobre rezultate”, objasnila je.

Dodaje da je navikla na takav sistem, ali to ne umanjuje njenu želju za ispunjenjem cilja i plasmanom na OI u Parizu.

Osvrnula se i na Prvi forum sportista, koji je protekle sedmice organizovao Olimpijski komitet BiH, te naglasila da je Forum odlična stvar za sport u BiH, jer su vrhunski sportisti generatori promjena u svakom društvu.

“Mislim da je Forum velika stvar za BiH i tek ćemo u budućnosti vidjeti šta oni mogu učiniti za ovu državu”, zaključila je Tanović.

(Fena)