Osumnjičeni za terorizam predat Tužilaštvu BiH

Policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u popodnevnim satima Tužlaštvu BiH osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici,saopšteno je iz Tužilaštvu BiH-

Ovaj osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. “ISIL-a”, koji je od Savjeta bezbjednosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama “ISIL-a”, te je na području Bliskog Istoka proveo oko 10 godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH. 

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije za provođenje zakona u BiH i inostranstvu, provode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba, koje su u proteklom periodu boravile na stranim ratištima, s ciljem njihove deportacije i krivičnog procesuiranja u Bosni i Hercegovini.

M. N.

(NovaSloboda.ba)