Iz svijeta: Slike sedmice

Ples vukova

Biolozi se još uvijek spore oko toga da li ovi vukovi čine jednu zasebnu vrstu. Međutim, ono što je upečatljivo je da su indijski vukovi mnogo vitkiji od evropskih vukova. A krzno im nije sivo, već crvenkasto smeđe. Oboje je prilagođavanje na oskudan život u sušnim područjima potkontinenta.

Dok je dokazano da vukovi u našim krajevima rijetko napadaju ljude, u Indiji se kaže da napadaju i djecu.

Kako je opisano u “Knjizi o džungli” Rudyarda Kiplinga? tamo je jedan panter, u sred indijske džungle, usvojen od čopor vukova, živio i bio zaštićen od opasnosti. Nažalost, toga ima samo u pričama.

U bijegu

Jedna noga joj je fiksirana šinom, a jedna ruka zavijena. Ona sjedi u invalidskim kolicima. Očigledno je da bi ovoj Palestinki bilo bolje u klinici – ali sada ona mora da bježi.

Žena dolazi iz bolnice Shifa u gradu Gaza. Ona i drugi pacijenti pokušavaju otići na jug, na sigurno. Bolnica je početkom prošle sedmice postala žarište rata.

Doktori su očajnički pozivali i žalili se na granatiranje i kolaps medicinske pomoći.

Izrael je optužio Hamas da kontroliše borbu iz tunela, ispod objekta i koristi pacijente kao zaštitni štit.

Izvještaj o penjanju

Dugo nismo čuli nešto njemu, ali sada je ponovo krenuo. Slobodni penjač Alain Robert popeo se prošle sedmice u uredskom gradu La Défense u blizini Pariza, na 187 metara visok Tour Total Coupole na demonstracijama za mir na Bliskom istoku.

61.godišnji “Francuski Spider-Man” izaziva pometnju svojim spektakularnim akcijama još od 80. ih godina. Već se popeo na preko 70 nebodera i spomenika, uključujući Ajfelov toranj, Empire State Building i Burj Khalifa u Dubaiju. Često sa političkom pozadinom.

Robert je 2008. godine razvio transparent na zgradi New York Timesa upozoravajući na posljedice klimatskih promjena.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)