Srbija: Situacija se postupno smiruje, spasilačke ekipe evakuisale 30 osoba

Zbog snježnog nevremena koje je u nedelju pogodilo Srbiju spasilačke i vatrogasne ekipe spasile su 17 i evakuisale 30 osoba, a jutros se situacija postupno smiruje.

To je u izjavi za Radioteleviziju Srbije kazao pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije srbijanskog MUP-a Miloš Milenković, koji je istakao kako su spasilačke ekipe i dalje u punoj pripravnosti kako bi pravovremeno reagovale.

Snježne padvine prouzrokovale su u više područja u Srbiji brojne probleme u saobraćaju, snabdijevanju strujom i komunikacijama, a vatrogasci su morali intervenisati da bi evakuisali putnike u lokalnom prevozu.

Težak i mokar snijeg je, uz snažne udare vjetra, rušio prenosnu mrežu dalekovoda na području Ivanjice i Svrljiga, a na mnogim lokalnim cestama  u brdsko-planinskim dijelovima Srbije, koje je pogodila mećava, saobraćaj je obustavljen.

U zapadnoj Srbiji trenutno je bez struje više od 2000 domaćinstava, a na terenu su radnici elektrodistribucijske firme, koji nastoje otkloniti kvarove.

Od jutros je vanredna situacija proglašena i u Crnoj Travi, gdje je snježni prekrivač dostigao visinu između 80 centimetara i jednog metra, a 600 stanovnika je odsječeno od putne komunikacije.

“Nijedan put nije prohodan. Počinjemo raščišćavati, ali nećemo moći u ovoj sedmici to uraditi, jer nemamo dovoljno mašina”, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Slavoljub Blagojević.

Od juče je vanredna situacija u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši i dijelovima Vranja.

(Fena)