Agić: Zdravko Mamić mi je “na ruke” isplatio 500 hiljada dolara

U nastavku suđenja braći Mamić, koji su u bijegu u BiH i ostalim za izvlačenje novca iz Dinama, bivši igrač Jasmin Agić kazao je da su igrači isplate nekada dobijali u gotovini, a da mu je Zdravko Mamić, povodom njegovog transfera u Južnu Koreju, “na ruke” isplatio 500 hiljada dolara.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu, Agić je posvjedočio kako po njegoom dolasku u Dinamo finansijski uvjeti nisu bili dobri, te da klub nije ispoštovao neke obaveze prema njemu, a kada je 2001. godine potpisao novi ugovor morao je odustati od ranijih potraživanja.

Kazao je i da se do 2005. godine događalo da su igrači znali dobijati gotovinske isplate kod Vesne Juraić u klupskom računovodstvu, da su po ugovoru imali pravo na mjesečnu platu i fiksni dio koji su nekada dobijali na račun, a nekada u gotovini.

Tvrdi kako mu je Zdravko Mamić na ruke isplatio odštetu od 500 hiljada dolara i to sedam mjeseci nakon što se iz Južne Koreje prvi put vratio u Hrvatsku, te da nije bilo dogovora o ovoj isplati, ne bi pristao na transfer.

Bivši igrač i trener Dinama Nikola Jurčević kazao je kako je 2003. godine postao trener kluba i imao mjesečnu platu od pet ili šest tisuća eura, a osim toga i dogovorenu jednokratnu isplatu od 30 hiljada eura, na ime preuzimanja trenerskog posla.

Jurčević je rekao da mu je taj iznos u klupskim prostorijama “na ruke” isplatio Zdravko Mamić, pojasnivši da je to bilo haotičan period u sportu, tokom koga se, u više klubova, događalo da se plata ne dobija po nekoliko mjeseci. Tako je dogovorenih 30 hiljada eura bila neka vrsta osiguranja, ako dođe do kašnjenja plta, naveo je Jurčević.

Član izvršnog odbora Dinama i bivši predsjednik uprave Hypobanke Hrvatska i Heinz Truskaller izjavio je kako je banka finansirala NK Dinamo, koji je imao račun u poslovnici banke u Zagrebu, a čuo je da je postojao i klupski račun u Klagenfurtu, ali da nije bio uključen u njegovo otvaranje.

Koliko mu je poznato računi Dinama u zagrebačkoj poslovnici Hypobanke nikada nisu bili u blokadi, a banka je Dinamu odobravala kredite koji su klubu bili potrebni radi osiguranja likvidnosti.

Sredstva osiguranja povrata bile su hipoteke, koje su ponudili Zdravko Mamić i njegova porodica, sponzorski ugovor Dinama sa Siemensom, te prava na transfere nekih igrača, ali kaže da su krediti uredno vraćeni, pa nije bilo potrebe za aktivacijom osiguranja.

Na početku današnjeg ročišta, okrivljeni preduzetnik Igor Krota odlučio je promijeniti raniji iskaz, a potom priznao krivicu za krivična djela iz optužnice. Izjavio je da u cijelosti prihvata ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća  krivim za krivična djela iz optužnice, te da ne želi iznositi odbranu, niti odgovarati na dalja pitanja.

Ovo je drugi okrivljenik u aferi “Dinamo 2” koji je priznao krivicu, nakon što se potkraj loktobra fudbalski menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s Uskokom, pa je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. godine ostale okrivljenike organovao u zločinačko udruženje, te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužlaštvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milona eura, odnosno 55,8 milona kuna.

(Fena)