Baletna atrakcija “Orašar” stiže u Mostar

Najpoznatija i najprodavanija baletna predstava u svijetu “Orašar”, ove će zime zaigrati u Mostaru 4. decembra u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

“Orašar” donosi već dobro poznatu priču o djevojčici koja na Badnju veče ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon – drvenog orašara, s kojim proživljava čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu. 

Balet “Orašar” temelji se na djelu njemačkog pisca E.T. A. Hoffmana “Orašar i kralj miševa”, a radnja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.

Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine, te nosioci brojnih baletnih nagrada i priznanja, dali su tradicionalnoj koreografiji moderniji izgled.

Iza predstojećih gostovanja “Orašara” u Mostaru stoji produkcija Art Partner iz Zagreba, koja već četvrtu godinu zaredom organizuje zimsku turneju najpoznatijeg baleta “Orašar”. 

“Vrhunski umjetnički sastav ukrajinskog baletnog ansambla Ukrainian Classical Ballet, vječna muzika Petra Iljiča Čajkovskog, uz koreografiju Valerija Petroviča Kovtuna, razlog su da ovu baletnu predstavu nipošto ne propustite”, poručuju organizatori.

Inače, “Orašara” je na tri turneje pogledalo preko 24 hiljade zadovoljnih gledlaca u više gradova u Hrvatskoj, a ove se godine na mapi gradova u koje stiže ova baletna atrakcija našao i Mostar.

Ulaznice za balet Orašar u prodaji su na blagajni Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače radnim danom od 13 do 18 sati.

(Fena)