Akcija „Kapital“: Pretresi na 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Mateja Živkovića

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na području Kantona Sarajevo započeli akciju „Kapital“, saopšteno je iz SIPA-e.

Akcija „Kapital“ provodi se u cilju rasvjetljavanje krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi sa krivičnim djelom pokušaj iz člana 28. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.2.2022. godine i 16.3.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je imenovani ranjen sa više metaka.

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, u toku dana će od strane policijskih službenika SIPA biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić. Takođe, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

Pretresi se vrše u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo  i Kantona Sarajevo.

M. N.

(NovaSloboda.ba)