Osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje narkotika u sklopu “Sky predmeta” Jovan Jošilo izručen bh. pravosuđu

Policijski dpripadnici Sudske policije BiH, od kolega iz Hrvatske, preuzeli su i u Kompleks pravosudnih institucija BiH izručili osumnjičenog Jovana Jošila , rođenog 1983. godine u Sarajevu, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom u sky predmetima kodnog naziva “Tansporter” i “Storage”, tereti se za organizovani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, a tužiteljstvo i partnerske policijske, pravosudne i bezbjedonosne agencije, dugo vremena su tragale za njim, jer se nalazio u bjekstvu.

Osumnjičeni je prošle godine lišen slobode u Hrvatskoj, na području Istre, gdje je koristio krifaslifikovane lične dokumente, nakon čega su pokrenute aktivnosti u okviru međunarodne saradnje, za njegovo izručenje u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što su pripadnici Sudske policije, od kolega iz Hrvatske, danas oko 13 sati preuzeli osumnjičenog, on je, uz visoke mjere osiguranja, doveden u Kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje je na snazi mjera pritvora koja mu je određena raspisivanjem potjernice od strane Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će poduzeti dalje potrebne korake u procesuiranju osumnjičenog.