Počeo s radom Centar za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju “Otac”

Počeo s radom Centar za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju “Otac”

Centar za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju “Otac” počeo je sa radom. Udruženje “Otac”, u saradnji sa Caritasom u Mostaru, osiguralo je uslove za početak rada ovoga centra, koji bi u budućnosti trebao dati veliki doprinos sistemu zaštite djece sa poteškoćama u razvoju.

“Procjena i tretman senzorne integracije, neurorazvojna Bobath terapija, M.A.E.S. terapija, Emmett terapija, edukacijsko rehabilitacijska procjena i tretman, kao i terapije igrom, te osnove rane intervencije prema EDUS-u, trenutno je ono što naši terapeuti rade sa malenima i ovo je samo početak. Mogu najaviti da će se uskoro našem timu priključiti psiholozi i logopedi, tako da će lepeza usluga koje možemo osigurati djeci sa poteškoćama u razvoju biti daleko veća. Pregledi neuropedijatara su, takođe, nešto što planiramo uskoro uvesti u naš svakodnevni rad i o tome ćemo uskoro informisati javnost”, rekao je predsjednik udruženja “Otac” Marko Karačić.

Podpredsjednik udruženja “Otac” Denis Delić je dodao kako su već obavljeni razgovori sa kandidatima koji su aplicirali za posao u ovom Centru, te kako će dio njih uskoro početi sa radom u ovoj instituciji.

“Radi se o izuzetnim mladim ljudima, psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima i fizioterapeutima, koji su nam potrebni kako bi naš Centar mogao odgovoriti na sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas. Psiholozi i logopedi će uskoro biti pridruženi našem timu, a mladim terapeutima, planiramo osigurati edukacije, posebno terapije prema Vojta konceptu, kako bi u što kraćem roku stekli potrebno znanje i uz iskusne terapeute, koji su već u našem timu, počeli raditi sa djecom u punom kapacitetu. Zadnjih mjeseci smo vidjeli da postoji velika potreba za ovom vrstom terapija i želimo stvoriti uslove u kojima će djeca dobiti u što kraćem roku terapije koje su im potrebne”, istakao je Delić.

Centar za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju je pokrenut zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena na velikom humanitarnom koncertu 10. juna ove godine u Mostaru i početak rada ove institucije je ispunjenje ciljeva koji su postavljeni na početku projekta.

“Možda je neko očekivao da ćemo i ranije doći u ovu fazu, ali bili smo suočeni sa ulaskom u nama nepoznate procedure i trebalo nam je više vremena nego što smo mislili. Hvala Caritasu u Mostaru koji nam je pružio bezrezervnu podršku, te našim terapeutima koji od samih početaka rade s nama na realizaciji ovoga projekta. Hvala i svim ljudima koji su kupili kartu za humanitarni koncert ‘Vjerujem 2023.’ i našim donatorima, jer bez toga ne bi mogli raditi ovo što radimo. Pred nama je još mnogo posla i samo zajednički možemo odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. S obzirom na tim ljudi koji nam je na raspolaganju, ne sumnjamo da ćemo u tome uspjeti”, poručili su iz udruženja “Otac”.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju mogu kontaktirati udruženje “Otac” na broj 063 154 245 ili na mail udrugaotac@gmail.com, kako bi dobili sve informacije o terapijama za djecu sa poteškoćama u razvoju.

(NovaSloboda.ba)