Udruženje rediteljica i reditelja BiH ponovilo zahtjev za smjenom Antonia Beusa

Udruženje rediteljica i reditelja BiH uputilo je još jednom Vladi Federacije BiH zahtjev za smjenu v. d. predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa zbog nezakonitog i nesavjesnog rada.

“Posljednja u nizu neprihvatljivih radnji je činjenica da je Beus, po našim saznanjima, u toku prošle sedmice cijepao službene dokumente u prostorijama Ministarstva za kulturu i sport FBiH, te je nakon toga uzurpirao zvaničnu web stranicu Fondacije tako što ju je prvo oborio, a zatim naredio skidanje informacije o raspisivanju ponovljenog konkursa za izbor korisnika sredstava Fondacije, te stavio svoje privatno obavještenje na istu. Ovo je kulminacija nasilja nad Fondacijom i njenim autorima, te potpunog sabotiranja odluka Vlade FBiH, koja je poništila prethodni konkurs za izbor korisnika sredstava Fondacije, te obećala da će u toku tekuće godine raspisati konkurs koji će se provesti po relevantnim standardima struke, poštivajući postojeće zakonske akte, a ne po privatnim interesima Beusa, a što smatramo da je do sada bio slučaj”, navodi se u pismu Udruženja. 

Zbog svega navedenog, kao strukovno udruženje ponovo poziva Vladu FBiH da smijeni Antonia Beusa iz UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a nadležne institucije da se pozabave načinom na koji je Beus manipulisao konkursima u toku svog mandata, te izvještajem u kome se vidi da su sredstva Fondacije trošena netransparetno i nezakonito, čime je zaustavljen napredak bh. kinematografije.

“Vlada FBiH jednostavno mora spriječiti Antonia Beusa da nastavi raspolagati sredstvima iz budžeta kao da su njegova privatna i da time nanosi ogromnu štetu bh. kinematografiji, koja je do sad donijela višestruku korist Bosni i Hercegovini. Još jednom Vladu podsjećamo da iza zahtjeva za smjenu Antonia Beusa stoje najrelevantniji autori bh. filma, koji su još u javnoj objavi od 27. septembra ove godinu tražili ovu smjenu – Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Jasmila Žbanić”, navodi se u pismu Udruženja koje potpisuje Nedim Karalić.

(Fena)