Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u istočnim područjima Bosne pada slab snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan Sedlo -2, Livno, Sarajevo, Tuzla 0, Bugojno, Drvar, Gradačac, Zenica 1, Bihać, Sanski Most 2, Široki Brijeg 5, Stolac 6, Mostar 7, Neum 8 stepeni.

Danas će Bosni i Hercegovini prije podne prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblačenja tokom dana. Prije podne, povremeno slab snijeg u istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 1 do 6, na jugu do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Postepeni prestanak padavina pozitivno će djelovati na opštu sliku, pri tome će pojačan osjećaj hladnoće, izraženije u unutrašnjosti zemlje, još uvijek uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, razdražljivosti, malaksalosti.

Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju, a hronični bolesnici ne bi trebali pretjerivati sa aktivnostima.

Drugi dio dana posvuda će biti malo ugodniji, pretežno zbog stabilizacije vremenskih prilika.

—–

BIHAMK

Snježne padavine su oslabile, stabilizuje se situacija na putevima

U odnosu na rane jutarnje sate, snježne padavine su oslabile ili prestale, tako da se polako stabilizuje situacija na putevima. Na pojedinim  dionicama preko planinskih prevoja i dalje upozoravamo na snijeg na kolovozu, kao i na moguću poledicu. Izdvajamo puteve: Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, Vrtoče-Bosanski Petrovac-Lanište-Ključ, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Priluka-Glamoč-Mliništa, Resanovci-Drvar i Vrhpolje-Sanski Most, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Komar (Travnik-Donji Vakuf), te šire područje Romanije. Na dionici Kupres-Šuica-Livno dodatne probleme stvara i jak vjetar. Povećana je i opasnost od odrona, a posebno skrećemo pažnju na puteve: Turbe-Banja Luka, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Šićki Brod-Živinice-Kladanj, Žitomislići-Doljani, Jajce-Crna Rijeka, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)