Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni je registrovana slaba kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Sokolac -4 stepena, Bjelašnica -3, Bugojno i Zenica -1, Banja Luka, Drvar, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 0, Ivan Sedlo i Prijedor 1; Gradačac i Široki Brijeg 3, Stolac 4, Livno i Mostar 5, Trebinje 7, Bihać i Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. Jači lokalni pljusak je moguć na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno slabija kiša.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli dan.

Pogoršanje vremena i pojačano južno strujanje, negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Uticaj promjene postepeno će se, sa odmicanjem dana, iz Hercegovine i sa jugozapada Bosne, proširiti ka ostaku zemlje.

—–

BIHAMK

Niske temperature pogoduju formiranju poledice

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice na svim vlažnim lokalitetima. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, na mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Slaba magla smanjuje vidljivost na širem području: Sarajeva, Kupresa, Kalesije, Viteza i Kiseljaka. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Tokom dana, usljed porasta temperature, učestali su odroni, a izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Velika Kladuša-Bužim, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac, Mostar-Polog, Žitomislići-Doljani i Sarajevo-Foča.

U toku je sanacija mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar), zbog čega je saobraćaj na mostu regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima, promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)