Radovi na prvoj fazi sanacije ulice kralja Petra Krešimira IV izvode se predviđenom dinamikom

Radovi na prvoj fazi sanacije ulice kralja Petra Krešimira lV, koji se izvode od raskrsnice s ulicom Kralja Tomislava do raskrsnice s ulicom ispod Gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama kao i dijelom nepredviđenim radovima koji su se morali izvesti u proteklom razdoblju, može se kazati kako teku skoro predviđenom dinamikom.

Kako je izvijestio izvođač radova HP Investing d.o.o Mostar, razlog je činjenica da su morali uraditi nove priključke za stambeno-poslovne objekte, kako vodovodne tako i kanalizacione odvode, te kompletno izmjestiti postojeće instalacija telekom operatora i elektroprivrede iz ceste u pješačku staze, a sve iz razloga kako se naknadno opet, u slučaju kvara, ne bi izvodili radovi u cesti, već samo izvršila intervencija na trotoaru.

Ističu kako uprkos poteškoćama, koje su u pravilu prisutne kod ovako složenih projekata i činjenice da se rade i premještaju sve nove instalacije, do sada je urađen kompletan kanalizacioni kolektor na dionici od zgrade Spajalice do stadiona.

Takođe,  završena je kompletna fekalna kanalizacija, zamijenjena  postojeća glavna  vodovodna cijev, zajedno sa priključcima, završava se oborinska odvodnja kako bi se mogli onda raditi izgradnja gornjeg sloja asfalta, a položen je kabal i postavljeni temelji za stubove za potpuno novu rasvjetu.

Građani i vozači su poštovali upozorenja i iskazali  strpljenje tokom izvođenja radova, jer je ovaj projekat doveo do određenih promjena u režimu odvijanja saobraćaja u ovom dijelu grada, a o čemu je javnost kako u Mostaru tako i šire u više navrata i blagovremeno obaviještena.

I ovom prilikom podsjećaju sve one koji sobraćaju prema Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, da je tokom izvođenja radova izvođač osigurao alternativni režim saobraćaja, kako bi sva vozila hitne pomoć kako iz Mostara i svih drugih gradova koji dolaze u SKB Mostar, ali i sva druga vozila, oblizanim putovima nesmetano došla do SKB Mostar, kao i drugih odredišta u tom dijelu grada. U I fazi  radovi se izvode od raskrsnice s ulicom Kralja Tomislava do raskrsnice s ulicom ispod Gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom u dužini od 251m. Saobraćaj za Bijeli Brijeg se preusmjerava na ulicu ispod stadiona.

Vrijednost cjelokupnog projekta l i ll faze sanacije  iznosi oko 935.000 KM, a završetak radova u l fazi na saobraćajnici predviđen je do kraja ove godine.

(NovaSloboda.ba)