Počast Dylanu

Muzičarka Chan Marshall (51), poznata kao Cat Power, osjeća se pomalo kao arheolog. Kadaizabere tuđu pjesmu za interpretaciju, to je kao da naučnik nešto iskopa.

“Postoji određeni nivo odgovornosti za ove kosti. Nikada mi nije bio problem da li to radim kako treba prema tuđim standardima, neće svi voljeti kosti sa zemlje, ali će neki već vidjeti zlato“, rekla je za američki Vogue.

Amerikanka, koja piše i svoje drame, zadržava samopouzdanje dizajnirajući nastup u Londonu.

Kada joj je ponuđen nastup u Royal Albert Hallu, prihvatila je pod jednim uslovom: htjela je legendarni koncert Boba Dylana iz Royal Albert Halla 1966. (koji se zapravo tako zove, ali zapravo odvijao u Manchesteru) prevede u sadašnjost. Od svoje pete godine, Marshall gaji strast prema, kako ga ona naziva, “Bogu Dilanu”. Stoga se čini ispravnim da je kraljica obrade ponovo postavila jedan od svojih najvažnijih koncerata uživo kao posvetu. Ovaj koncert sada izlazi i kao album.

Bob Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman (Duluth, Minnesota, 24. maja 1941.) američki pjevač, kompozitor i pjesnik. Jedan od najvećih kantautora20. vijeka i kultna ličnost generacije 1960.ih godina. Prvi je muzičar, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi. Najpoznatije su njegove pjesme  2Blowin’ in The Wind”,”he Times They Are a-Changin”, “Like a Rolling Stone”, “Just Like a Woman”, “All Along the Watchtower”, “Lay Lady Lay” i druge.

Uticaj Boba Dylana na rock muziku je ogroman. Prvi je insistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom. Jedan je od prvih koji je svirao folk rock, na što ga je podstakla obrada njegove pjesme “Mr Tambourine Man” grupe “The Byrds”, te country rock i americanu (na albumima “The Basement Tapes” iz 1967./1975. godine,

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)