HNK: Nezaposleni na berzi rada sve stariji

Opšti trend starenja populacije nije zaobišao ni berzu rada. Na popisu nezaposlenih Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, gotovo trećina je starijih od 50 godina, odnosno nešto više od 32 posto.

“Nemoguće je, iz naše perspektive, odijeliti uzroke za gore navedenu činjenicu tj. reći jedan konkretan razlog, npr. iseljavanje osoba iz BiH. Radi se o sklopu razloga, trendova, uticaja politika ili nedostatka istih koji utiču na demografske pokazatelje”, rekla je za Fenu Anita Perić rukovoditeljica Sektora za analizu, plan, informisanje i informatiku Službe za zapošljavanje HNK-a Anita Perić.

To što evidencija nezaposlenih ”stari”, stvara dodatan problem zadovoljavanja potreba tržišta rada, upozorila je Perić.

“Jedno od rješenja ovoga problema je organiziovanje provođenja obuka za tražene poslove u sustavu cjeloživotnoga obrazovanja i obrazovanja odraslih, za što je potrebna uređena zakonska regulativa i stabilan sistem obrazovanja ovoga tipa, što trenutno nije slučaj”. kazala je Perić.

Ipak, što se statistike nezaposlenosti tiče, ona je pozitivna. Nezaposlenost je u odnosu na prošlu godinu pala za 7,6 posto. Nezaposlenih u HNK-u je 25.313 osoba. Zapravo, trend opadanja nezaposlenih bilježi se od 2014. do 2019. godine.

“To je bio pokazatelj jačanja privrede u kantonu, pa i u Federaciji. Pojava pandemije koronavirusa (COVID-19) prekinula je pozitivan trend i dodatno usložnila poteškoće u privredi i na tržištu rada”, navela je Perić, uz napomenu da je potom opet došlo do promjena.

“Tržište rada se, po našim pokazateljima, u značajnoj mjeri oporavilo. U evidenciji nezaposlenih osoba, broj evidentiranih nezaposlenih je manji za 13,3 posto u odnosu na kraj 2019. godine”, kazala je Perić.

Po njenim riječima, u istom periodu rastao je broj zaposlenih, i to za 5,7 posto.

“Krajem 2019. godine, na području HNK-a je bilo zaposleno 54.115 radnika, a sredinom 2023. godine taj broj iznosi 57.190 zaposlenih”, ustvrdila je Perić.

Poslodavci sve više traže radnike putem Službe za zapošljavanje HNK-a. Najviše iz uslužnog i turističko-ugostiteljskog sektora za radna mjesta prodavača, kuhara, konobara, spremačica soba., veliki su zahtjevi za radnicima i u sektorima građevinarstva, te medicine. U Službi za zapošljavanje napominju da poslodavci iz privatnog sektora nemaju obavezu oglašavanja radnih mjesta, pa se podaci odnose samo na one koji su se za to odlučili, te ne moraju nužno biti tačan prikaz stanja na tržištu rada.

S obzirom na sve više potreba, a sve manje mladih na berzi rada, u Službi za zapošljavanje naglašavaju kako je razvijanje sistema obrazovanja odraslih osoba jedan od najbitnijih alata za postizanje boljeg balansa između ponude i potražnje na tržištu rada. Modernizacija formalnog obrazovanja, s naglaskom na jačanje praktičnog rada u obrazovnim institucijama su, naglašavaju u Službi za zapošljavanje, put za bolju povezanost između poslodavaca i raspoložive radne snage. Tome bi, dodaje Perić, zasigurno doprinijelo i provođenje specifičnih obuka, kojima se nezaposlena osoba može u kratkom periodu osposobiti za obavljanje nekog posla.

(Fena)