Paljenjem prve svijeće počeo Advent u Mostaru

Paljenjem prve adventske svijeće na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u subotu, počeo je Advent u Mostaru.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina otvorila je ”Advent u Mostaru 2023.”, manifestaciju koja je proteklih godina postala nezaboravan dođaj u gradu na Neretvi.

“Činjenica je da živimo u vremenu izazova, vremenu porasta ratnih zbivanja u svijetu, tenzija, prirodnih nepogoda, katastrofa ali pred čovjekom stoji ono najbitnije, a to je nada koja predstavlja svijetionik kako bi našli najbolji put. Advent nije samo serija kulturnih događanja u Mostaru, već je ovo prilika povezivanja, zajedništva, ljubav, poštovanj, stremljenja ka ostvarenju zajedničkih cijljeva. Duboko se nadam da će advent donijeti svijetlost, vjeru, nadu  i radost u živote sviju nas”, poručila je Komadina.

Ova adventska manifestacija u svom prvom danu posjetiocima nudi prigodan program uz nastup Hrvatske glazbe Mostar, Klape Trs i Zbora muzičke škole “Ivan pl. Zajc”.

Fra Marin Karačić, jedan od najpoznatijih izvođača duhovne muzike na ovim prostorima, koncertom u velikoj dvorani Kosače dao je poseban pečat ovoj prazničnoj svečanosti. Na koncertu su nastupili i biskupijski zbor mladih ViDeMus.

Jedna od najtraženijih baletnih predstava “Orašar” stiže u Mostar u ponedeljak, 4. decembra, u sklopu programa Advent u Mostaru. Mostarska publika ima privilegiju uživati u vrhunskoj umjetničkom izvođenju ukrajinskog baletnog ansambla Ukrainian Classical Balet u velikoj dvorani HD HS Kosača. S njima će pozornicu dijeliti i učenice Balet Mostar Arabesque, koje već odavno bilježe uspjehe na svjetskoj baletnoj sceni.

Mostar se tako našao na mapi od samo nekoliko gradova u regiji koji će imati priliku uživati u ovom umjetničkom djelu. Ulaznice za “Orašara” mogu se kupiti na blagajni dvorane.

Na pozornici ispred Kosače posjetioce manifestacije Advent u Mostaru sljedećih dana očekuje bogat i šarolik dnevni zabavni program, u kome će učestvovati učenici mostarskih škola, mališani iz vrtića te KUD-ovi.

Svakako će najveću radost kod najmlađih posjetioca izazvati dolazak sv. Nikole, koji je planiran na pozornici ispred Kosače u srijedu, 6. decembra, od 15 sati pod sponzorstvom Fondacije Alfa.

Adventske radosti za djecu i pokloni, uz druženje sa svetim Nikolom, donijeće pravi duh praznika u Mostar. Kako bi ovaj dan još više uljepšali mališanima, Lola Klaunovi će izvesti predstavu “Ples s vilenjacima”.

Po uzoru na svjetske metropole, prazničnu čaroliju u Mostaru od sredine decembra upotpuniće i klizalište.

Uz zvuke dobre muzike, u večernjem programu koji kreće od 14. decembra koncertom Vanne i klizanje na otvorenom, posjetioci će moći svoje osjećake obogatiti mirisima i okusima gastronomskih delicija, koje nas ove godine očekuju u adventskim kućicama na platou HD HS Kosača, a uskoro i na Šetalištu.

(Fena)