Nastavljen pad cijena nafte

Cijene nafte nastavile su u ponedeljak padati na međunarodnim tržištima, pa je cijena barela na londonskom tržištu pala za 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 78,43 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 73,64 dolara.

Pad cijena u ponedeljak nastavlja se na 2-postotni pad iz prošle sedmice, nakon smanjenja snabdijevanja, koju su u četvrtak najavili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao grupa OPEC+.

Rezovi OPEC-a + su dobrovoljne prirode i izazivaju sumnju hoće li ih proizvođači u potpunosti provesti ili ne. Ni investitori nisu bili sigurni kako će to izgledati.

Usporena svjetska proizvodna aktivnost, takođe, je pritisnula cijene.

Novi podaci upućuju na snažne privredne teškoće, koji povećavaju zabrinutost za rast naftne potražnje.

Geopolitička razmatranja ponovo su u fokusu nakon nastavka borbe u Gazi. Tri komercijalna broda napadnuta su u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru, saopštila je u nedelju američka vojska.

U drugom dijelu svijeta, zapadne zemlje pojačavaju napore da provedu ograničenje cijene od 60 dolara po barelu za pomorske pošiljke ruske nafte koje su Moskvi uvedene kako bi se kaznila zbog rata u Ukrajini.

OPEC je odvojeno izvijestio da je “barel košarice nafte” njegovih članica u petak pojeftinio 2,41 dolar, na 82,59 dolara, javlja SEEbiz.

(Fena)