Otvaranje glavnog pretresa protiv Dodika i Lukića odgođeno iz procesnih razloga

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je iz procesnih razloga odgođen glavni pretres protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta, koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodikova odbrana zatražila je odgađanje početka suđenja radi ulaganja žalbe na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen prijedlog za delegiranje vođenja ovog procesa Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Član Dodikovog advokatskog tima, advokat Goran Bubić uputio je procesni prigovor, navodeći kako nisu ispunjeni uslovi za otvaranje glavnog pretresa u ovom predmetu, podsjećajući kako teče rok od tri dana za žalbu na odluku Vanraspravnog vijeća.

Istovremeno je ustvrdio kako nema uslova za otvaranje glavnog pretresa, te da bi se u suprotnom prejudicirala odluka po žalbi.

Njegov stav su podržali i Lukićev advokat Mikan Pucar, navodeći kako ima pravo na očitovanje, budući da njemu ništa nije dostavljeno, kao i član Dodikovog advokatskog tima, advokat Anto Nobilo, ocijenivši kako je u ovakvim predmetima od izuzetne važnosti striktno se pridržavati zakonskih odredbi.  

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirsad Strika uvažio je iznesene razloge i odgodio početak suđenja dok Apelacionom vijeće Suda BiH ne odgovori na žalbu odbrane, te najavio uslovno da će se proces biti nastavljen 20. novembra, za kada je planirano naredno ročište.

Optužnica, aktere ovog slučaja (Dodika i Lukića) tereti da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, preduzimali službene radnje u cilju nastavka određenih procedura.

(Fena)