Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije RS-a na Mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH

Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor još jednom potvrđuje svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a naglašava potrebu za punim provođenjem programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Ureda visokoga predstavnika.

Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 5. i 6. decembra 2023. godine u Sarajevu kako bi razmotrili stanje u pogledu provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja je posvećena secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakteriše međuentitetska linija razgraničenja – navodi se u Communiquéu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira.

Tokom dvodnevne sjednice, politički direktori UO PIC-a razgovarali su i o izazovima koji ugrožavaju demokratski sistem, s posebnim osvrtom na korupciju, izborne krađe i kršenja ljudskih prava, te načinima na koje se ovi izazovi mogu rješavati.

Politički direktori UO PIC-a su posebno zahvalni na izlaganju izvršne direktorice Transparency Internationala BiH Ivane Korajlić, kao i na razgovorima sa Jelenom Trivić, predsjednicom Narodnog fronta, Slavenom Ragužem, predsjednikom Hrvatske republikanske stranke, te Predragom Kojovićem, predstavnikom Naše stranke.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je jednoglasnu odluku o produženju mandata EUFOR-a/misije Althea, koju je savjet bezbjednosti UN-a donio 2. novembra 2023. godine. Misija EUFOR/Althea je od vitalnog značaja za pružanje podrške lokalnim vlastima u održavanju mirnog i sigurnog okruženja u BiH.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

UO PIC-a poziva organe vlasti BiH da ubrzaju proces pristupanja EU tako što će usvojiti i provesti reforme kojima će se ojačati demokratcija, učvrstiti vladavina prava, suzbijati sveprisutna korupcija i promovisati održivi ekonomski rast.

Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije RS-a na Mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, što predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, te regionalnoj stabilnosti. U tom kontekstu, UO PIC-a podsjeća da napadi na Ustavni sud BiH ugrožavaju Mirovni sporazum i ustavni poredak BiH. UO PIC-a poziva oba entitetska parlamenta da u kratkom roku imenuju sudije kako bi Ustavni sud BiH opet bio u svom punom sastavu i mogao efikasno funkcionisati, navodi se u Communiquéu.

Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti značajno utiu na provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma.

UO PIC-a poziva RS da odmah odustane od svoje politike nepriznavanja i nesarađivanja sa visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Mirovnog sporazuma obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom.

UO PIC-a nadalje poziva vlasti RS da prekinu sa svim aktivnostima koje ograničavaju politički pluralizam, ugrožavaju slobodu medija, ograničavaju slobodu govora, ograničavaju civilno društvo ili stigmatizuju manjine. Ovakvi postupci nisu primjereni demokratskom društvu i u suprotnosti su s više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS-a da dalje rade na napretku prema evropskim integracijama. UO PIC-a poziva Narodnu skupštinu RS da ne usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, te da poništi svoju odluku kojom se kriminalizuje kleveta.

UO PIC-a pozdravlja napore vlasti FBiH na ponovnom uspostavljanju funkcionalnosti ovog entiteta. Usvajanje tri ključna zakona u oblasti energije i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Parlamentu Federacije predstavlja pozitivan početak. UO PIC-a poziva vlasti FBiH da u kratkom roku nastave ostvarivati konkretne rezultate za dobrobit građana.

U vezi sa prioritetima pred bosanskohercegovačkim vlastima navedenim u ranijim komunikeima UO PIC-a, a posebno u onom od 7. juna 2023. godine, UO PIC-a izražava žaljenje što odredbe koje se odnose na izborni integritet u Izbornom zakonu BiH još uvijek nisu izmijenjene u skladu s međunarodnim standardima i pozitivnim primjerima iz prakse prema preporukama OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.

UO PIC-a poziva vlasti BiH da ovaj zadatak završe što je prije moguće kako bi se omogućilo da lokalni izbori u oktobru 2024. godine budu održani u uslovima poboljšane transparentnosti i integriteta izbora. Slobodni i pošteni izbori su neophodni za funkcionalnu demokratiju.

UO PIC-a pozdravlja završetak ekspertskog procesa o državnoj imovini pod pokroviteljstvom OHR-a. UO PIC-a ohrabruje glavne domaće aktere da iskoriste zaključke ovog procesa kako bi se došlo do prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što je i jedan od ciljeva Programa 5+2. UO PIC-a ostaje i dalje opredijeljen za pružanje podrške inkluzivnom političkom procesu kako bi se postigao taj cilj.

UO PIC-a snažno podstiče vlasti BiH da do kraja godine usvoje finansijski adekvatan državni budžet za 2024. godinu, kako bi se osigurala sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcionišu i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz evroatlantskih integracijskih procesa. UO PIC-a poziva vlasti BiH da se dogovore o dugoročnim rješenjima za pravni status i finansiranje kulturnih institucija na državnom nivou, posebno onih koje čuvaju istorijsko naslijeđe zemlje, te da se suzdrže od njihove politizacije.

Upravni odbor PIC-a održaće svoj sljedeći redovni sastanak 4. i 5. juna 2024. godine, saopšteno je iz OHR-a.

(Fena)