Danska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kur’ana

Danski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primjeraka Kur’ana na javnim mjestima, nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za bezbjednost Danske.

U Danskoj i Švedskoj održani su niz javnih protesta ove godine u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kur’ana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritikovanje vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kur’ana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kur’ana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji.

“Istorija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana”, rekla je Inger Stojberg, predsjednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters. 

Danska centristička koaliciona vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan uticaj na slobodu govora i da kritikovanje vjere na druge načine ostaje legalno.

(Fena)