Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“: Vlasti Mostara nakon četiri godine ni korak bliže rješenju problema deponije Uborak

Aktivisti Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, okupljanjem ispred deponije Uborak, obilježili su juče godišnjicu blokade deponije Uborak, koja se prvi put dogodila prije četiri godine, a nakon koje su uslijedili veliki pritisci od strane vlasti na sve one građane koji su se tada borili za svoja prava.

Svojim okupljanjem na deponiji Uborak, Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ osvrnula se na buran put građana koji su prije četiri godine hrabro blokirali deponiju u potrazi za pravdom. Nakon incidenta koji se desio sa policijom pri blokadi deponije, Grad Mostar, umjesto da tada stane na stranu svojih građana, podnio je i tužbu protiv njih u iznosu od vrtoglavih 700.000 KM, odnosno protiv svih koji su učestvovali u blokadi deponije, koja je kasnije povučena, a uz to su izrečene kazne svim učesnicima blokade koje su vlasti identifikovale, te im je izrečena i zabrana okupljanja.

Aktivisti su skrenuli pažnju da, uprkos njihovim zajedničkim naporima, niko nije odgovarao za način na koji je policija postupala prema građanima. Navode da je ono što su dobili u godinama koje su uslijedile, bio kontinuirani pritisak na građane od strane vlasti da se njihova borba uguši i česte ucjene građana u nadi da će se povući pod pritiskom.

Iz Inicijative su napomenuli da se godišnjica poklapa i sa Međunarodnim danom borbe protiv korupcije, te su istakli da građani uvijek moraju imati pravo da se bore za pravdu bez straha od odmazde i napada vlasti. Navode da žele poslati poruku da građani uvijek moraju biti osnaženi da se bore protiv korupcije u svojim zajednicama i za svoja prava širom Bosne i Hercegovine. Njihovo okupljanje na ovaj simbolični dan pokazuje otpor zajednice koja odbija zaboraviti prošlost i odnos vlasti prema njima zahtijevajući pravdu, odgovornost i pravo građana na promjene, navode iz Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“.

Građani i građanke su ponovno sredinom novembra ove godine odlučili blokirati deponiju Uborak, jer se nakon četiri godine njihove borbe ništa nije promijenilo. Iako su imali uspjeha u tome da se otrgnu naporima vlasti da se njihova borba uguši, ništa od zahtjeva građana koji su pred vlasti Mostara postavljeni prije četiri godine nije ispunjeno. Nije napravljen niti jedan korak ka zatvaranju i sanaciji deponije, kao ni na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” ponovo poziva vlasti Grada Mostara da preduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak. U suprotnom, njihovi aktivisti će nastaviti blokirati deponiju Uborak, jer, kako navode, ne vide drugi način da se konačno počne raditi na rješavanju problema i zaštiti njihovih interesa.

(NovaSloboda.ba)