Uhapšen Haxhi Shala, ispituje ga Euleks

Pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i nekadašnji zastupnik u skupštini prištinskih institucija Haxhi Shala uhapšen je u ponedjeljak po nalogu Specijalnog suda u Haagu.

Haxhi Shala je uhapšen po nalogu Specijalnog suda i prebačen u Kosovo Polje, gdje ga ispituje Euleks, prenose mediji u Prištini.

“Kancelarija specijalizovanog tužioca provodi tekuće operacije na Kosovu i trenutno nema daljih komentara”, rekao je glasnogovornik Christopher Bennett.

U međuvremenu, u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu na suđenju u slučaju “Thaci i drugi” danas se nastavlja svjedočenje Sandre Mitchell, bivše službenice OESS-a.

Mitchell je 38. svjedok u ovom slučaju, a svjedočenje je počela prošle sedmice, govoreći o organizacionoj strukturi OVK.

Mitchell je tada navela da je struktura OVK bila horizontalna, od područja do područja.

Ona je, takođe, rekla da je s Hashimom Thacijem razgovarala u više navrata poslije povlačenja srpskih snaga s Kosova u junu 1999. godine i da mu je skrenula pažnju da osobe u uniformama OVK napadaju, zlostavljaju i ubijaju Srbe i Rome, prenosi Kosovo online.

(Fena)