Umjereno do pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno. Ponegdje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosnne je zabilježena slaba kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Sokolac 0 stepeni, Ivan Sedlo, Zenica 3, Bugojno, Sarajevo, Srebrenica 4, Bijeljina, Livno, Tuzla 5, Drvar, Sanski Most, Široki Brijeg 6, Doboj, Gradačac, Prijedor, Stolac 7, Banja Luka, Mostar, Trebinje 8, Neum 11, Bihać 12 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje prije podne lokalno može pasti malo kiše.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 7 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana.

Tmurno vrijeme, povećana naoblaka, povremene padavine i jačanje juga kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje i reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje i dekoncentracije.

Mada će temperature biti više u odnosu na protekle dane, osjećaj hladnoće bi se mogao pojačati usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar i klizav, oprez zbog odrona

Kolovoz je pretežno mokar i klizav, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Magla je posebno izražena na dionicama: Kupres-Šuica-Livno, Priluka-Glamoč-Mliništa i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, kao i na prevoju Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), te na pojedinim dionicama uz rijeku Bosnu.

Zbog većeg odrona, i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Banja Luka, dionici Jajce-Crna Rijeka, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka). Na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)