Poslanici kritikovali proceduru, pa usvojili prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je sinoć na hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizuej sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) je tokom rasprave o hitnom postupku kazao da je skandalozno da se naprečac zakaže hitna sjednica, po zahtjevu Vijeća ministara BiH, koga nema na sjednici.

“Nema smisla. Iz Vijeća ministara BiH se niko nije udostojio da dođe ovde, bar da budu prisutni na ovoj sjednici. To pokazuje kakav je odnos prema Predstavničkom domu, prema svima nama”, kazao je Borenović.

Naveo je da treba “situacija da se uozbilji i ako treba da se napravi pauza da dođe neko iz Vijeća ministara BiH”.  

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara (HDZBiH) je kazao da su danas, na sjednici Kolegija u proširenom sastavu, ovo dogovorili.

“Tražili smo od Vijeća ministara BiH, s obzirom na važnost ovog zakona, kako ne bi bili na sivoj ili nekoj drugoj listi, da danas završimo ovu obavezu koja je pred nama, kako bi omogućili svima da od ovoga imaju koristi, što se tiče BiH. Znači, ovo je zaključak Kolegija u proširenom sazivu2, pojasnio je Čavara.   

Poslanik Jasmin Emrić (NES-Za nove generacije) je sugerisao da se radi u skladu sa Poslovnikom, u kome je navedeno da u slučaju odsustva predlagača akta o njemu se ne raspravlja, osim ako Dom ne odluči drugačije.

“Moramo odlučiti o tome da li ćemo raspravljati o aktu u odsustvu predlagača”, kazao je Emrić.    

Poslanik Mladen Bosić (SDS) je ustvrdio da nemaju uslova za nastavak ove sjednice.

“Pored toga što nema predlagača, mi smo dobili materijale u toku prethodne sjednice koja je trajala do večeras, bez mogućnosti da proučimo te materijale i da kvalitetno učestvujemo u njihovom donošenju2, kazao je Bosić.      

Poslanik Safet Kešo (SDA) je kazao da nije imao priliku uopšte da pročita ovaj zakon.

“Od nas se traži da sada, s povezom na očima, glasamo za ovaj zakon”, kazao je Kešo.      

Dodao je kako ne vidi razlog da se ne ostavi par dana vremena da poslanici pročitaju zakon, da vide o čemu se radi.

“Veoma smo opredjeljeni da podržavamo zakone ove vrste, ovog evropskog karaktera, ali na ovaj način nas dovodite u situaciju da pristajemo na poniženje ovog parlamenta”, kazao je Kešo.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić (Narod i pravda) je apelovao na kolege da danas, po hitnoj proceduri, usvoje ovaj zakon.

Kazao je da, odugovlačenjem “preuzimamo rizik da odemo na sivu listu Moneyvala i FATF-a”.

“Evaluacijski tim će nas vrlo brzo posjetiti, da će u toku svoje posjete razgovarati sa više od 50 institucija i provjeriti usklađenost ovoga zakona sa više od 200 zakonskih i podzakonskih akata, unutarnjih i međunarodnih sporazuma koji regulišu ovo pitanje”, naveo je Zvizdić.

Poslanici su nakon obavljene rasprave, prihvatili da Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti razmatraju po hitnom postupku. Potom su ga, nakon kraće rasprave, sa 34 glasa “za”, bez glasova protiv i sa dva uzdržana i usvojili.

(Fena)