Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Ivan Sedlo 3, Sokolac 4, Sanski Most 5, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 6, Trebinje 7, Banja Luka, Bugojno, Drvar, Gradačac, Mostar i Stolac 8, Bihać i Neum 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini područja. Na planinama se očekuje slab snijeg.

Vjetar slab, veći dio dana, južni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike relativno su nepovoljne.

Izraženije naoblačenje i povremene slabije padavine, kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje.

Mada će temperature zraka blago porasti, osjet hladnoće bi se mogao pojačati tokom jutra i večeri, usljed većeg sadržaja vlage, stoga je poželjno biti oprezniji i prikladno se obući

Takođe su još uvijek moguće epizode onečišćenog vazduha u urbanim centrima, čemu treba posvetiti pažnju i prilagoditi aktivnosti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara karakteriše saobraćajnu situaciju u BiH.

U Hercegovini i jugozapadnoj Bosni pada slabija kiša, dok magla smanjuje vidljivost na dionicama uz riječne tokove centralne Bosne.

Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Držite propisano rastojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

S obzirom da su praznici pred nama, u narednim danima očekujemo pojačan promet vozila na putevima u našoj zemlji, ali i na većini graničnih prelaza.

Vozače savjetujemo da se prije polaska na put informišu o trenutnom stanju na putevima i graničnim prelazima i na taj način izbjegnu duga čekanja u kolonama, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)