Srbija: Predložen pritvor za 11 osoba, za danas najavljeni novi prostesti u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je okom noći i prethodnog dana saslušano 27 osoba koje su uhapšene na prostestu ispred beogradske Skupštine, 11 osoba zadržano je u pritvoru, a osumnjičeni su za izvršenje krivičnih dijela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu

U Beogradu je 24. decembra uapšeno oko 40 osoba kada je grupa demonstranata pokušala ući u sjedište gradske vlasti u tom gradu. Proteste je organovala proevropska opzicija okupljena u koaliciji “Srbija protiv nasilja” koja zbog izbornih neregularnosti traži poništavanje izbora. Iz koalicije “Srbija protiv nasilja” tvrde da za izgrede nisu krive njihove pristalice i da je riječ o “političkom hapšenju”.

Kako stoji u saopštenju, 11 osoba zadržano je u pritvoru, a sedam osoba je nakon saslušanja priznalo krivicu i zaključilo sporazum o priznanju krivičnih dijela na uslovne kazne zatvora i novčane kazne.

Tako je pritvor predložen za Stanoja Š. (45), Andreja R. (18), Gojka D. (36), Dimitrija R. (19), Pantu J. (54), Dimitrija P. (21), Branislava T. (26), Slavomira R. (58), Mateja A. (39), Predraga P. (44) i Sašu D. (54)

“Četvorica osumnjičenih Zoran M. (68) Srđan S. (36), Nikola V. (32) i Marko R. (38) zaključili su sporazume o priznanju krivičnog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu u doticaju s krivičnim djelom pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na uslovne kazne zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od dvije godine”, stoji u saopštenju.

Iz tužlaštva je saopšteno da su Relja Đ. (18), Luka Š. (23) i Vojislav O. (48) zaključili sporazume o priznanju krivičnog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu, na uslovne kazne zatvora od tri mjeseca s rokom provjere od godinu dana i novčane kazne.

Nakon izbora, Srbija se nalazi u svojevrsnoj postizbornoj krizi, a opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” optužuje vlast da je pokrala izbornu volju građana, posebno u Beogradu, gdje vjeruju da su opozicione stranke i koalicije osvojile više glasova od vladajuće Srpske napredne stranke, koja je proglasila pobjedu.

U Beogradu su novi protesti najavljeni za srijedu i to skup studenata u podne ispred Filozofskog fakulteta, a potom u 18 sati ispred sjedišta Republičke izborne komisije.

(Fena)