Sunčano s temperaturom od 16 stepeni

Jutros u većem dijelu naše pretežno vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -5 stepeni, Livno -4, Bugojno, Sanski Most -1, Bijeljina, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica, Stolac 0, Banja Luka, Doboj, Sarajevo, Tuzla, Zenica 1, Ivan Sedlo 2, Zvornik 3, Bihać, Gradačac, Mostar 4, Bjelašnica, Trebinje , Neum 9 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili nisko naoblačenje

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period natprosječne topline i ugodnijh biometeoroloških prilika.

Tokom prohladnih jutarnjih i večernjih sati, poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju.

U ostatku dana, sa porastom temperatura, sunčanije i ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba.

—–

BIHAMK

Dosta dobra prohodnost puteva

Prohodnost puteva u Bosni i Hercegovini jutros je dobra i saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu. Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Mostar-Čapljina-Neum, Zvirovići-Bijača, Zenica-Maglaj, Žepče-Zavidovići-Vozuća, Gračanica-Šićki Brod-Kalesija, Jajce- Donji Vakuf- Bugojno i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (na Makljenu), te šire područje Sarajeva.

Zbog učestalih odrona kamenja na kolovoz izdvajamo puteve: Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce, Bugojno-Kupres i Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka). Na mjestima izvođenja radova, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) izvode se u noćnim satima (23-05 sati) a za to vrijeme vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. U danima praznika i vikenda neće biti radova.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)