Počeo novi postizborni protest nekoliko hiljada ljudi u Beogradu

U centru Beograda počeo je protest, s koga se traži poništavanje izbora, a organizator protesta je neformalna građanska inicijativa ProGlas, koju su pokrenule istaknute javne osobe.

Kako su saopštili, zahtjev ProGlasa je održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji u roku od šest mjeseci ,”nakon procesa temeljne promjene izbornih uvjeta”.

Poručuju kako je izborna volja građana “iznevjerena”.

Seriju protesta u Srbiji nakon izbora 17. decembra, pokrenuli su navodi o izbornoj krađi vladajuće Srpske napredne stranke ((SNS), koja je proglasila pobjedu na svim nivoima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najveća opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” ih optužuje za izbornu krađu i traži ponavljanje izbora. Vlast to negira.

Dan prije protesta, 29. decembra, Republička izborna komisija (RIK) odbila je prigovor koalicije “Srbija protiv nasilja” da se izbori ponište.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je 18. decembra saopštila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednike Srbije Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora.

Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

(Fena)