Vrlo uspješna godina iza Narodnog pozorišta u Mostaru

Narodno pozorište u Mostaru uspješno završava 2023. godinu. Pored dobro poznatih pozorišnih komada „Ne igraj na Engleze“, „Identitluk“, “Zbogom, Kalifornijo!”, „Heroj nacije“, „Bilo jednom …“, „Šta ćemo sad“ i drugih, ove godine su produkovali dva nova naslova: „Perzeide“ Emine Kovačević-Podgorčević u režiji Karmen Obrdalj i „Psihopate“ Eve Kamčevske u režiji Zorana Rakočevića.

Narodno pozorište u Mostaru je tokom ove godine uzelo učešće na brojnim, najznačajnijim, festivalima širom Bosne i Hercegovine, gdje je ukupno petnaest nagrada pripalo ovoj pozorišnoj kući.

Na 20. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“, predstava „Psihopate“ Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića osvojila je tri nagrade. Na 22. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. predstavi „Zbogom, Kalifornijo!“ Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije dodijeljene su četiri nagrade, dok je na X Festivalu glumca BiH osvojila jednu nagradu. Predstava „Perzeide“ Emine Kovačević-Podgorčević, u režiji Karmen Obrdalj, na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu osvojila je tri nagrade, na festivalu “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu osvojila je, takođe, tri nagrade te na Međunarodnom festivalu glumca Zaplet 15 Open u Banja Luci jednu nagradu.

Osim navedenih, realizovali su i brojna druga gostovanja i saradnje, pa tako su mostarski glumci, između ostalog, nastupali u Bijelom Polju – Crna Gora u okviru pozorišne manifestacije „Jesenji pozorišnji salon“, zatim u sklopu projekta “Revija teatarskih malih formata” u Brčkom, na kulturnoj manifestaciji „Pozorišne večeri u Živinicama“, a bili su i dio kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koju u BiH provodi UN Women BiH uz finansijsku podršku Švedske.

Narodno pozorište u Mostaru uspješno je organizovalo i realizovalo 20. jubilarni Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ na kojem je mostarska publika imala priliku uživati u 8 sjajnih predstava komediografskog žanra iz BiH, Srbije i Hrvatske. U sklopu festivala, promovisana jei monografija “Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska” autora Srđana Vukadinovića.

Kao prethodnih, i ove godine, bili su suorganizatori međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2023,“ te sio ugostili brojne predstave i druge kulturne sadržaje na sceni NPM-a.

U ovoj godini značajno su unaprijeđeni tehnički i produkcijski kapaciteti pozorišta nabavkom nove svjetlosne opreme, obnovom sjedišta i potpunom rekonstrukcijom male scene „Studio 64“ zahvaljujući projektu „Mostar-Prostori koji pokreću“, koga implementira češka organizacija People In Need uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva. Nedavno su započeli radovi i na rekonstrukciji sale na Velikoj sceni NPM-a, koje finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK..a.

Po završetku novogodišnjih praznika nastavlja se pozorišna sezona i kreće se s radom na novoj predstavi.

(NovaSloboda.ba)