Srbija: Republička izborna komisija objavila konačne rezultate prijevremenih izbora

Republička izborna komisija Srbije objavilaje konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora koji su u toj zemlji održani 17. pdecembra, a prema kojima je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati” osvojila 46,75 posto glasova.

Opozicione stranke, okupljene u koaliciji “Srbija protiv nasilja”, osvojile su 23,66 posto glasova, a lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 6,55 posto.

Koalicija NADA osvojila je 5,02 posto glasova, lista Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda” 4,69 posto glasova, a koalicija “Nacionalno okupljanje” stranke Zavetnici i pokreta Dveri 2,76 posto glasova, objavljeno je u utorak naveče na stranci Republičke izborne komisije Srbije. Takođe, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 posto glasova, a Srpska radikalna stranka 1,46 posto glasova.

Na vanrednim izborima, Bošnjaci i Hrvati nastupili su na zajedničkoj listi, a koalicija manjinskih stranaka s izbornom listom “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osvojila je 0,76 posto glasova. 

Listi “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” pripalo je 0,57 posto, listi “Politička borba Albanaca se nastavlja – Shaip Kamberi” 0,35 posto glasova, dok je Narodna stranka osvojila 0,88 posto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 posto.

Na prijevremenim izborima, Ruska stranka osvojila je 0,3 posto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 posto, a lista Saše Radulović i Borisa Tadića 1,18 posto glasova. Za listu “Srbija na zapadu” glasalo je 0,14 posto, dok je lista “Albanska demokratska alternativa” osvojila 0,08 posto glasova.

Republička izborna komisijao objavila je konačne rezultate izbora nakon što su izbori u Srbiji ponovljeni na biračkim mjestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja, te na mjestima gdje su rezultati glasanja poništeni zbog nepravilnosti.

Ali, nakon izbora Srbija se nalazi u postizbornoj krizi, a opozicione stranke organizovale su u Beogradu niz protesta, od kojih je najmasovniji održan u subotu ispred Ustavnog suda Srbije. Tokom protesta, pristalice opozicije najavile su da će početkom januaraod tog suda zatražiti da poništi izbore za koje opzicija tvrdi da su pokradeni.

Opozicija optužuje vlast za neregularnosti u izbornom procesu i krađu izbora a vladajuća Srpska napredna stranka u noći izbora proglasila je apsolutnu pobjedu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio je svaki zahtjev za međunarodnom istragom, te tvrdi da na izborima nije bilo neregularnosti.

Naprotiv, Vučić smatra da protesti opozicije i njenih pristalica nanose štetu ugledu Srbije na međunarodnoj sceni, te da su zbog nereda u Beogradu kada su pristašlice opozicije i opozicioni vijećnici pokušali ući u zgradu Skupštine turistički radnici toga grada pretrpjeli gubitke.

Također primjedbe na neregularnost izbora uputili su i međunarodni posmatrači koji tvrde da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrasne medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača, te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uslovima.

(Fena)