Centralna banka BiH: Očekivana inflacija u BiH 2024. godine 5,8 posto

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz decembra 2023. godine, koju provodi Centralna banka BiH ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, te se smatra da će dalji pad inflacije uticati na poboljšanje privrede uopšte.

Očekivana agregisana inflacija za tekuću godinu iznosi 5,8 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su učesnici, prema septembarskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,90 posto.

Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,50 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i dalji pad inflacije, s obzirom da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka. Evidentno je, navode iz CB BiH, da na kretanja inflacije utiču interni i eksterni faktori, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj državi, već i među državama uopšte.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, države i ostalih učesnika makroekonomskog sistema. S tim u vezi, CB BiH, kao važan segment komunikacijske strategije, redovno provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, s ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

(Fena)