Pet ljudi zarobljeno u Križnoj jami u Sloveniji, traje akcija spašavanja

Zbog obilnih padalina u subotu poslijepodne, tročlana obitelj i dvoje vodiča, koji su tamo otišli na komercijalni izlet, ostali su zarobljeni u Križnoj jami na području Cerknice u Sloveniji, a u toku je njihovo spašavanje.

Zbog obilnih oborina u poslijepodnevnim satima u Križnoj jami na cerkničkom području, do koje se može doći samo čamcem, ostalo je zarobljeno pet osoba, dvoje turističkih vodiča i tročlana porodfca – majka, otac i kći, prenose slovenski mediji.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio Sandi Curk, područni zapovjednik CZ-a za Notranjsku i Kras, grupa je u špilju krenula u sklopu Udruženja ljubitelja Križne jame, jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, a drugi je pripravnik. Dodao je kako vremenski udlovi nisu bili pogodni za posjetu, a voda u špilji je tokom posjete počela rasti.

Nakon zaprimljene dojave o zarobljenim osobama, Uprava za zaštitu i spašavanje je na područje jame uputila veliki broj spasilsaca i ronioce iz Zajednica speleospašavanja Postojna, Ljubljana i Novo mesto, koji su uspjeli doći do zarobljenih. Osobama u jami dopremljena je hrana i voda.

U pomoć su pristigli i speleospašavaociiz Kranja, a za brze intervencije tu su i ronioci civilne zaštite. Sada čekaju da se voda u špilji povuče. U najboljem slučaju, iz špilje će biti spašeni u ponedeljak naveče. 

(Fena)