Taj čudesni svijet prirode

Za nagradu People’s Choice u takmičenju “Fotograf godine divlje prirode”, Prirodnjački muzej u Londonu odabrao je 25 izvanrednih slika od skoro 50.000 prijavljenih. Za pobjedničku sliku može se glasati do kraja januara na www.nhm.ac.uk/wpy/peoples-choice.

Stefan Christmann je snimio ovaj susret između dva carska pingvina i pingvina Adelie.

Andy Parkinson već 15 godina fotografiše zečeve u škotskim planinama Monadhliath. Ali. ovaj romantični trenutak bio je prvi i za njega.

John Marriott je bio na fotografskoj turneji na rijeci Chilko u Britanskoj Kolumbiji, Kanada, kada je grupa naišla na ovog medvjeda u lovu na lososa. Ili, čekajući lososa.

Nakon što je proveo tri dana u potrazi za polarnim medvjedima u gustoj magli kod norveškog arhipelaga Svalbard, ekspedicijski brod “Nima” odlučio je promijeniti kurs. Krećući se na jugoistok, tada su naišli na ovog polarnog medvjeda, u dubokom snu, ili na sunčanju.

Dva fotografa Hermann Hirsch i Jan Lessman odabrali su staru farmu za fotografisanje. jer su znali da se tu gnijezde lastavice. Naišli su na lastavicu koja je letjela iznad livade različka i hvatala insekte.

Uge Fuertes je fotografisao ovu slikovitu kompoziciju rogoza i jasike duž rijeke Cabriel u Sierra de Albarracín, Španija.

(web)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)