Živa biblioteka i diskusija “Mladi u kulturi”

Agencija lokalne demokratije iz Mostara organizuje živu biblioteku i diskusiju Mladi u kulturi, koja će se ,u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, finansiranog sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održati u hrvatskom homu herceg Stjepan Kosača – Mala galerija 11.januara sa početkom u 18 sati.

Uvidjevši da 71 posto mladih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne učestvuje u kulturnim događajima, a njih 81posto ne učestvuje u događajima vezanim za umjetnost, ovaj događaj ima za cilj približiti kulturne sadržaje mladima, te potodstaći stvaranje programa za mlade u kulturnim ustanovama kroz dvije tematske diskusije: Treba li kultura mladima? – razgovor o važnosti kulture u životu mladih; Treba li kultura mlade? – razgovor o učešću mladih u kreiranju kulturnih sadržaja.

Na početku događaja i pri završetku prvog panela, građanke i građani će imati priliku razgovarati sa umjetnicima iz Mostara, te se kroz njihove izvedbe upoznati se sa teatarskom umjetnošću, muzikom, stripom i književnosti. Panelisti i panelistkinje, kao i “žive biblioteke”, osobe su koje svojim privatnim i profesionalnim zalaganjem kontinuirano ulažu napore za poboljšanje učešća mladih u kulturi i umjetnosti u Mostaru i šire.

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekat, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i podršku inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru. Projektom se podržavaju građanke i građane i lokalne vlasti da efikasno koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sistemski način.

Projekat direktno dodjeljuje sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje dizajniraju i vode građanke i građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nosilac projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 misija širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) i Udruženje građana Nešto više.

(NovaSloboda.ba)