Vođa Hutija: SAD i Velika Britanija će požaliti i shvatiti da su napadi na Jemen najveća ludost

Vođa Hutija Mohammed al-Bukhaiti  rekao je kako će Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija “uskoro shvatiti da su napadi na Jemen najveća ludost u njihovoj istoriji” i da su požalili i zbog ranijih napada. 

“SAD i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena, jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava. Svaki pojedinac na ovom svijetu suočen je s dva izbora, stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinioce”, napisao je on na platformi X.

“Na bilo kakav udar protiv nas, odgovorićemo apsolutno, bez imalo sumnje, svom snagom i odlučnošću, a regija će biti na rubu eskalacije, kojoj niko ne zna kraj”, rekao je Nasreddin Amer, zamjenik sekretarijata za informisanje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah.

Rekao da će SAD i Velika Britanija “platiti visoku cijenu za ovu očitu agresiju”.

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu uprkos udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je glasnogovornik Hutija Mohammed Abdulsalam i dodao da nema opravdanja za napad na Jemen. 

“Republika Jemen je izložena očitoj američko-britanskoj agresiji, kako bi se zaštitio Izrael i zaustavile jemenske operacije podrške Gazi”, rekao je on.

“Počinili su glupost ovom izdajničkom agresijom i u krivu su ako su mislili da će odvratiti Jemen od podrške Palestini i Gazi”, kazao je Abdulsalam.

(Fena)