IGM organizuje drugu pilot turu „Putevima nevidljivih Mostarki“

Inicijativa građanki/ka Mostara organizuje u utorak, u 12 sati, pilot turističku turu „Putevima nevidljivih Mostarki“. Polazak je planiran ispred spomenika Katarine Kosača na Rondou,a posjetiće se mjesta koja povezuju generacija žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti.

Mostar je grad bogate kulturne baštine, koji svojom arhitekturom, ljepotom i historijom privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valorizovan u kolektivnom sjećanju. Kroz minule     vijekove, Mostar su krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad, a njihova priča često je ostajala skrivena.

Gimnazija Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac naizgled nemaju mnogo zajedničkih tačaka osim lokacije. Smješteni su u Mostaru, ali ova mjesta povezuje i činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

Projekat „Putevima nevidljivih Mostarki“ dio je aktivnosti projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u saradnji sa lokalnim partnerima.

(NovaSloboda.ba)