Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno sa slabom kišom.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Sokolac -5 stepeni, Bjelašnica -4, Sanski Most 0, Banja Luka, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica 1, Sarajevo 3, Livno, Mostar, Široki Brijeg i Stolac 4, Gradačac i Trebinje 5, Bugojno i Drvar 6, Bihać 9, Neum 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Više padavina je na području Hercegovine, a u Bosni su slabije padavine. Tokom noći na utorak u većem dijelu zemlje se očekuje snijeg, na jugu zemlje kiša.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima, vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 3 i 9, na jugu do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Promjena vremena, uz kišu i snijeg, kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje.

Sjeverno strujanje i pojačan osjećaj hladnoće, izraženije sa noćnim satima, kod meteoropata i hroničnih bolesnika, ponajviše astmatičara i osoba sa ishemijskim bolestima, može dovesti do jačanja tegoba.

Preporučljivo je prikladno se obućii, umanjiti boravak na otvorenom i redukovati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, za sada bez vanrednih ograničenja. U višim planinskim predjelima pada slabiji snijeg, a na dionicama: Bosanski Petrovac-Drvar (preko Oštrelja), Glamoč-Mlinište i Jablanica-Posušje (Blidinje) ima izražene poledice ili ugaženog snijega na kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Doboj-Tuzla-Kalesija, Doboj-Žepče i Živinice-Ribnica-Zavidovići.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres.

U toku su radovi na magistralnim putevima Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most, a na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Livno-Šuica česti su izlasci divljih konja na cestu. Oprez!

Na graničnim prelazima, promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)