Protest u Beogradu nakon smrti bebe na porodu

Protestom „Rodilište, a ne klaonica“, na koji je pozvalo feminističko udruženje “Ženska solidarnost” javnost u Srbiji usprotivila se u petak nasilju na porodu, podstaknuta smrću bebe, čija je majka za nasilan porođaj optužila ljekara bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Tužilaštvo u tom gradu pokrenulo je istražni postupak, a tokom protesta stigla je neslužbena informacija da je ljekar uhapšen.

Srbijanski MUP je kasnije službeno potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opšte bolnice M. M. (43), koji se tereti za krivično djelo protiv zdravlja ljudi, prenosi Hina.

Protest je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je rodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tokom poroda, nakon kojeg je njena beba preminula.

Mihajlović je za N1 detaljno opisala što je sve pretrpjela, počevši od toga da je ljekar odbio napraviti carski rez, te da je bio izuzetno grub i nasilan tokom poroda, što je u konačnici prouzrokovlo smrt novorođenčeta.

Na protestu je nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu, blokiralo saobraćaj ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo uhićenje i zatvor za liječnika iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti “Rodilište, a ne mučilište”, “Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju”, “Pravda za Maricu”, “Bolnice, a ne klaonice” i “Robija za Maksimovića”.

Brojne rodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu.

Neke od njih obratile su se i na skupu govoreći o svojim mučnim i tragičnim iskustvima, zahtijevajući istragu i sankcije za osumnjičenog ljekara, ali i detaljan nadzor i kontrolu resornog ministarstva i ljekarske komore u svim rodilištima širom Srbije kako bi se spriječili slični slučajevi.

Jelana Ivković iz Rume, jedna od učesniva protesta, rekla je beogradskim medijima da je, takođe, bila žrtvom ljekara M.M. zbog čije greške je poslije poroda krajem novembra 2022. godine preminuo njezin sin.

Resorna ministrica Danica Grujičić izjavila je saučešće porodici preminule bebe i saopštiila da je u bolnici proveden unutarnji nadzor, “što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u liječenju ili na porodu, na osnovu zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja”.

Prema saopštenju MUP-a, uhapšenom ljekaru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo na dalje postupanje.

(Fena)