Udruženje SA Sinfonietta najavljuje projekt afirmacije klasične muzike među građanima BiH

U sklopu svoje posvećenosti promovsanju klasične muzike i obogaćivanju kulturnog života građana Bosne i Hercegovine, Udruženje SA Sinfonietta predstavlja projekat “Ekfrastičke teme”. Ovaj ambiciozni projekat ima sveukupni cilj afirmacije klasične muzike kroz saradnju s međunarodnim organizacijama i umjetnicima, s posebnim naglaskom na stvaranju održive mreže lokalnih i međunarodnih kulturnih radnika i umjetnika, saopšteno je iz Udruženja SA Sinfonietta.

Kroz dva koncerta klasične muzike, predstaviće se reprezentativna djela klasične muzike, koristeći konvencionalne i nekonvencionalne alate kako bi se afirmisala klasična muziku među građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Koncertne aktivnosti projekta uključuju umrežavanje s izvođačima Juliom Gubaidulinom, Belmom Alić, Almom Dizdar i Tamarom Arsovski, te urednikom i kritičarem Vladimirom Arsenićem. Ovaj ansambl muzičkih i književnih profesionalaca unosi značajne pojedinačne međunarodne karijere u zajednički poduhvat promicanja klasične muzike, navode iz udruženja.

Projekat se temelji na direktnoj saradnji s Udruženjem “Hila” iz Srbije, te partnerstvima s institucijama Umjetničke Galerije Bosne i Hercegovine i Centra za edukaciju i kulturu Akademija Čapljina, a uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Projekat obuhvata dva koncerta klasične muzike, te promociju klasične muzike putem ekfrastičkih tekstov,a u kojima će se kompozicije dočarati tekstom.

Umjetnice će u dva koncerta publiku voditi kroz najznačajnije muzičke epohe, predstavljajući prekretnice u progresivnoj promjeni muzičke umjetnosti. Kritičar će kreirati ekfrastičke tekstove kako bi pružio verbalni izraz melodijama, prenoseći umjetničke vrijednosti iz jednog medija u drugi, izbjegavajući klasični oblik kritike.

Projekat “Ekfrastičke teme” predstavlja značajan doprinos obogaćivanju kulturne scene Bosne i Hercegovine i izgradnji nove publike za klasičnu muziku. Udruženje SA Sinfonietta poziva sve ljubitelje kulture i klasične muzike da se pridruže ovoj inspirativnoj inicijativi.

(NovaSloboda.ba)